50 tinten glas…

 

Heb je al wel eens gedacht aan het verwerken van interieurglas in de verschillende ruimtes van je bedrijfspand of woning? Het gebruiken van interieurglas in bijvoorbeeld je keuken zorgt voor een strakke en moderne uitstraling. Glas lijkt misschien transparant en onopvallend, maar het gaat niet altijd om het glas zelf, het gaat meer om het effect dat glas heeft op de rest van het interieur.

Stel je voor, je werkt op kantoor, overal zitten muren tussen, geen contact met andere mensen en je weet niet goed wat er allemaal op kantoor gebeurt. Door in plaats van muren, glazen wanden te gebruiken tussen kantoren kun je een transparante open sfeer creëren wat zorgt voor meer openheid en contact met collega’s en dergelijke.

Als het gaat over interieurglas zijn er ongelooflijk veel mogelijkheden, waardoor mensen vaak niet weten waar ze moeten kijken en waarmee ze moeten beginnen te denken. Wat voor glas wil ik gebruiken in mijn interieur? In welke vorm wil ik dit glas uiteindelijk geleverd krijgen? Wil ik glas verwerken in een kast of in een ander onderdeel van mijn interieur? Het verwerken van glas in het interieur roept erg veel vragen op zoals u kunt zien, na het lezen van dit blog heeft u een duidelijker beeld van alle mogelijkheden.

 

Soorten glas – stevigheid

Er zijn drie soorten glas in de zin van stevigheid: Gewoon (float)glas, gehard glas en gelaagd glas. Deze drie soorten glas verschillen op het gebied van breekbaarheid, maar ook op de manier hóe de glazen breken. Je hebt veel belang bij de verschillende eigenschappen van het glas op het gebied van veiligheid.

 

Floatglas

Floatglas is over het algemeen enkel glas dat eigenlijk dient als universeel basisproduct van glas. Aan het gebruik van floatglas in uw interieur zit één belangrijk probleem verbonden. Bij het breken van het glas hou je gevaarlijke punten over, het glas zal bij het breken grote scherven overhouden. Hieronder wordt hiervan een voorbeeld gegeven.

               

Heel floatglas————————Moment van breken————–Resultaat van het breken—-Scherf

 

 

Gehard glas

Gehard glas is vijfmaal sterker en stootvaster dan enkel of dubbel glas. Het is ook daarvoor bedoelt om moeilijk te kunnen breken. Als het tóch voorkomt dat het glas breekt, breekt het in zeer kleine stukjes, dit maakt het veel veiliger om te gebruiken. Gehard glas wordt vaak gebruikt voor douchewanden aangezien het veel veiliger is met betrekking tot verwondingen. Bij glaswerk waar doorvalgevaar aanwezig is, is dit glas niet geschikt, het glas breekt meteen in zijn geheel bij het breken en de betreffende persoon kan recht in alle kleine stukjes glas vallen. Hieronder wordt een voorbeeld weergegeven van brekend gehard glas.

               

Heel gehard glas——————Moment van breken————Resultaat van het breken——-Kleine scherf

 

Gelaagd glas

Gelaagd glas, ook wel gelamineerd glas, is een geheel van meerdere op elkaar gesmolten glasplaten waar een PVB (PolyVinylButyral) folie tussen zit. Doordat het gelaagd is en door de folie gaat het glas bij het breken samenhangen, dit wil zeggen dat het glas niet volledig doorbreekt maar dat het geheel buigt en er alleen scheuren ontstaan. Dit glas is dus nog veiliger dan gehard glas. Hieronder wordt een voorbeeld weergegeven van het breken van gelaagd glas.

          

Heel gelaagd glas—————-Moment van breken————Resultaat van het breken——-Geen scherven

 

Hieronder is misschien een leuke video om te zien hoe sterk glas kan zijn:

https://www.youtube.com/watch?v=F2wdTd8PWk8

Soorten glas – functioneel

Er zijn niet alleen verschillende soorten glas op het gebied van stevigheid, er zijn ook soorten glas met functionele eigenschappen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: spiegels, museumglas, kathedraalglas en de Dielectric Mirror.

 

Spiegels

Buiten het gebruik van spiegels om jezelf te kunnen zien en om je te fatsoeneren, kan een spiegel ook een grote rol spelen in de uitstraling van je interieur. Vooral bij kleine ruimtes kan een grote spiegel of spiegelwand bijvoorbeeld een dimensieverhogende werking hebben wat betekent dat de ruimte een stuk groter lijkt te zijn.

Overigens staat de ontwikkeling op het gebied van spiegels niet stil, aangezien er al spiegels gemaakt worden met touchscreens, die je dan kunt bedienen alsof het een tablet is. Ook worden er Dielectric Mirrors gemaakt, hierover later meer.

 

Museumglas

Museumglas, ook wel ontspiegeld glas, is extra helder floatglas. Het glas wordt zo vlak mogelijk gemaakt, hierna wordt er een coating aangebracht die ervoor zorgt dat lichtval vertraagd wordt en hierdoor het licht niet zichtbaar is als je naar het glas kijkt. Dit wil dus zeggen dat je ook je spiegelbeeld of andere weerkaatsingen niet of nauwelijks kunt zien in dit glas.

In de bovenstaande foto kun je het effect van museumglas goed zien, de linkse is floatglas en de rechtse is museumglas.

 

Kathedraalglas

Kathedraalglas is glas dat een gladde en een fijne kant heeft. Door deze samenstelling is het glas niet helemaal transparant. Kathedraalglas wordt gebruikt om datgene wat zich aan de andere kant van het glas bevindt onzichtbaar (of moeilijk zichtbaar) te maken voor degene die erdoor heen kijkt. Kathedraalglas kan ook gekleurd aangeboden worden (denk aan glas in lood).

Deze soort glas kan, mede door de functie van het glas, vaak bij een voordeur van een woning aangetroffen worden.

 

Dielectric Mirror

De Dielectric Mirror is een product dat twee functies heeft. Het kan functioneren als een traditionele spiegel, maar het kan ook als tussenschot dienen voor jou en je televisie. Het werkt als volgt: er is een speciale coating aangebracht aan de spiegel, waardoor de spiegel licht doorstuurt naar de kant van de kijker, die daardoor dus tv kan kijken door de spiegel heen.

     

 

 

Zoals te zien is in de bovenstaande afbeeldingen voegt de spiegel een nieuwe dimensie toe aan moderne interieurontwerpen.

De Dielectric Mirror is in twee versies beschikbaar, de DM 60/40 en de DM 30/70. De cijfers slaan op de lichtreflectie in de eerste plaats en de lichttransmissie op de tweede plaats. Zo heeft de DM 60/40 een lichtreflectie van ongeveer 60% (57%) en een lichttransmissie van ongeveer 40% (41%) en heeft de DM 30/70 een lichtreflectie van ongeveer 30% (29%) en een lichttransmissie van ongeveer 70% (69%).

Hieronder wordt in een tabel weergegeven wat de grootste verschillen zijn en waar deze twee versies voor bedoeld zijn:

Dielectric Mirror versies Lichtreflectie

(%)

Lichttransmissie

(%)

Bedoeld voor?
DM 60/40 57 41 Applicaties waarbij de spiegelfunctie het grootste belang heeft (het licht wordt meer gereflecteerd en de lichttransmissie is vrij laag, waardoor een tv-scherm minder goed zichtbaar is).
DM 30/70 29 69 Applicaties waarbij de tv- of displayfunctie het grootste belang heeft (weinig licht reflecteert en de lichttransmissie is betrekkelijk hoog, waardoor een tv-scherm goed zichtbaar is).

 

Producten

Nu we wat meer weten over soorten glas en verschillende glasvormen, nemen we hier even een kijkje in voorbeelden van mogelijke producten. Om er maar een paar te noemen: ballustrades, lakglas wanden, schuifdeuren en -loketten, spiegels, douchewanden, achterwanden (bv keuken), LED-glas (verlicht) en glas met printen.

Ballustrade                                                                                        Lakglas wanden

        

 

Schuifdeuren en -loketten/vitrines                                     Spiegels

              

Douchewanden                                                                                Achterwanden (bv keuken)

                                                            

LED-glas                                                                                             Glas met printen

        

 

Gespoten glas

Er zijn ook mogelijkheden om interieurglas te spuiten in kleur. Het glas kan tegenwoordig in vrijwel alle RAL kleuren gespoten worden.

RAL-kleuren:

 

 

Meer informatie?

Maak een afspraak met Stabilo Interieurbouw op:

T: +31 (0)40 234 1305

E: info@stabilointerieurbouw.com

Geef een antwoord