Ben jij toe aan nieuwe apparatuur in je keuken? Heb jij genoeg van het keer op keer je hoofd stoten aan je boven je kookeiland hangende afzuigkap? Wil jij een makkelijk bedienbaar kookpaneel met veel mogelijkheden? Lees dan dit blog over inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging. De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen waargemaakt op het gebied van kookplaten. Zo zijn er nu kookplaten met flexinductie, deze feature wordt later uitgelegd.

 

Inductiekookplaat

Een inductiekookplaat is een plaat die zelf niet warm wordt bij gebruik, de kookplaat zorgt er door middel van een magnetisch veld onder de plaat voor dat alleen de pan verwarmd wordt. Voor een inductiekookplaat zijn vaak speciale pannen nodig, ‘gewone’ pannen zijn hier meestal niet geschikt voor.

Voordelen

Misschien wel het grootste voordeel van een inductiekookplaat met afzuiging is het feit dat er geen grote afzuigkap boven uw hoofd hoeft te hangen, dit geeft je dus meer bewegingsvrijheid. Ook krijgt je keuken een minder drukke sfeer aangezien er meer open ruimte is.

Inductiekookplaten met afzuiging bevatten meerdere sensoren die verschillende gegevens detecteren en daar het gebruik op aanpassen. Een voorbeeld hiervan is de Inductiekookplaat van Bosch. Een van de sensoren is de PerfectCook sensor, een intelligente sensor die de temperatuur van de pannen controleert op basis van de vooraf ingestelde temperatuur. Hiernaast beschikken de kookplaten over de PerfectFry sensor, deze sensor houdt de temperatuur in de pan constant. Wat betreft de afzuiging draagt de PerfectAir sensor zorg voor het afstemmen van een optimaal zuigvermogen op basis van uiteenlopende kookgeuren. Dit afzuigproces kan eruitzien als op de foto:

Zoals te zien is op de foto wordt alle stoom direct in de voegen van de afzuigkap gezogen.

Naast al deze sensoren hebben de kookplaten nog een speciale functie, namelijk Flexinductie. Daarover hieronder meer.

Flexinductie

Bij een flexinductiekookplaat is sprake van meerdere kookvelden. De kookplaat herkent zelf waar de pan zich bevindt op de plaat, hier past het kookveld zich dan ook op aan, waardoor onder de pan de geschikte kookzone automatisch geactiveerd wordt. Je zult zien dat andere kookzones automatisch geactiveerd zullen worden bij het verschuiven van een pan. Hieronder wordt deze feature visueel weergegeven (Let op: de rode gebieden geven puur de verhitte vlakken aan, deze worden in werkelijkheid niet rood).

Figuur 1: De kookplaat staat aan maar is niet actief, gezien er geen pannen of schalen op staan.

Figuur 2: De rode gebieden geven aan dat de pannen op die plekken gedetecteerd worden en dus worden verhit.

 

Figuur 3: Bij het verplaatsen van de pannen worden ook andere zones geactiveerd.

Figuur 4: Mogelijkheid om veel pannen op de plaat te plaatsen, hier worden dus alle zones geactiveerd.

Schoonmaken

De afzuigingsonderdelen zoals o.a. het vetfilter zijn volledig vaatwasbestendig. De kookplaat zelf is gemakkelijk schoon te maken mede door het feit dat deze zelf niet warm wordt. De vervuiling die ontstaat wanneer een pan bijvoorbeeld overkookt zit voornamelijk rondom de pan. Dit is met microvezel doeken of zachte keukensponsjes gemakkelijk weg te halen. Een inductiekookplaat is niet geschikt om al schurend en schrobbend schoon te maken, hiermee wordt de vaak keramische glaslaag beschadigd.

Het koolstoffilter dat de geurstoffen filtert moet eens in de 4 maanden zonder zeep en zonder schrobmateriaal gewassen worden, dit mag maximaal 5 tot 8 keer in de gehele levensduur. Na het wassen moet een koolstoffilter opnieuw geactiveerd worden in de oven, hierbij moet je goed opletten welk koolstoffilter je zelf hebt (de tijd en temperatuur kan nogal verschillen)!

Bekende merken

Zoals het bij veel inbouwapparatuur het geval is, zijn er ook bij inductiekookplaten veel verschillende aanbieders. Enkele voorbeelden hiervan zijn Bora, Bosch, Küppersbusch, Siemens, ATAG en Novy. Stabilo Interieurbouw kan van al deze merken inductiekookplaten leveren. Om even een impressie te geven van verschillende vormen van inductieplaten met afzuiging worden hieronder afbeeldingen van uitvoeringen van het merk Bora weergegeven.

De inductiekookplaten verschillen per merk weinig qua vorm, uiterlijk en gebruikswijze. Wel is het zo dat niet alle merken inductiekookplaten aanbieden met een uit je werkblad komende afzuiging. Hieronder wordt een voorbeeld weergegeven van zo’n uitvoering, de Novy Panorama.

           

 

Zoals te zien is in de afbeeldingen, komt de afzuigkap uit de kookplaat/het werkblad. De hoogte van de afzuigkap hangt af van de hoogte van de pannen die je gebruikt.

Prijs

Natuurlijk zijn er wat betreft de inductiekookplaten verschillende uitvoeringen, vormen en groottes. Per merk lopen de prijzen van inductiekookplaten met afzuiging redelijk uiteen. De prijs van inductiekookplaten met afzuiging varieert tussen de €2.000,- en €4.800,-.

 

Zoals bij al het woning- en keukeninterieur heeft ieder mens een eigen stijl. Wilt u een ronde afzuiging midden in uw inductieplaat, drie kookvelden met daartussen twee afzuigvakken of een afzuigsysteem dat uit uw kookplaat komt? Stabilo Interieurbouw kan u geheel adviseren op al deze mogelijkheden om het af te stemmen met uw interieur. Neem even contact op met Stabilo Interieurbouw via:

E-mail : info@stabilointerieurbouw.com

Telefonisch: +31 (0)40 234 1305

Geef een antwoord