In: Geen categorie0

Kunst in de spotlights met de juiste museumverlichting

Om te zien hebben we licht nodig, dat spreekt voor zich. Maar het soort licht waarin we ons bevinden bepaalt in hoge mate hoe we zien. Om die reden is het vooral op plekken waar het zien een belangrijke rol vervult, zoals in musea, onontbeerlijk om goed na te denken over wat voor soort verlichting er wordt geplaatst. Stabilo Interieurbouw in Eindhoven zorgt ervoor dat objecten in hun volle pracht te ervaren zijn en dat kunst wordt gezien zoals de kunstenaar het heeft bedoeld.

Een sfeerbepalende factor

Goede museumverlichting zorgt voor een totaalervaring. Of het nu gaat om een tijdelijke tentoonstelling of om een vaste kunstcollectie, de keuzes die worden gemaakt in de verlichting bepalen in hoge mate hoe de bezoeker de kunst beleeft. Gelukkig zijn er vandaag de dag zeer veel moderne lichtsystemen van hoge kwaliteit op de markt. Door middel van ingenieuze ledsystemen is het mogelijk om de sfeer van een ruimte en de belichting van objecten en kunstwerken op superieure wijze te controleren.

Een totaalervaring van lobby tot museumshop

Goede museumverlichting gaat echter verder dan de daadwerkelijke collectie zelf. Vanaf het moment dat de bezoeker het museum binnenkomt speelt licht een leidende rol in de beleving van de bezoeker. Daarom is het belangrijk dat over al het licht in een museum – van de lobby tot aan de museumshop – goed nagedacht wordt. Daarbij zijn juist de kleinste details van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan de belichting van vitrines en kastenwanden, het uitlichten van de kunstcollectie en de dynamiek tussen lichtere en donkerdere ruimtes waarmee een bijna narratieve ervaring in licht kan worden gecreëerd die in dienst staat van het werk van de curator.

Meer dan verlichting

Ook het gebruik van stoffen en materialen in de ruimtes heeft een grote invloed op het licht. Zo kunnen vitrinekasten ingericht worden met fluwelen stoffen, zodat de getoonde objecten met behulp van verlichting beter tot hun recht komen. Daarnaast kunnen er door de installatie van extra helder museumglas effecten worden bereikt die meewerken aan de beleving van de kunst.

Voor de juiste verlichting in uw museum kunt u het beste een expert inschakelen. Stabilo Interieurbouw uit Eindhoven is een specialist op het gebied van museumverlichting en heeft gewerkt voor prestigieuze kunstbeurzen, zoals de biennale in Parijs, PAN Amsterdam, Tefaf New York en Masterpiece London. Daarnaast maakt Stabilo stands voor vele kunst- en antiekbeurzen. Bekijk hier voorbeelden van hun werk of neem een kijkje op hun Facebookpagina.

 

Geef een antwoord