In: Geen categorie0

Een keuken zonder fornuis is net als Tom zonder Jerry. Het fornuis is één van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden in de keuken. Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer mannen en vrouwen zelf koken. Ook het aantal minuten dat besteed wordt aan koken, neemt toe. Hierdoor wordt de keuken steeds populairder. In de loop der jaren zijn er steeds meer varianten en mogelijkheden in fornuizen bijgekomen. Zo is er voor iedere keuken, van landelijk tot modern, een geschikt fornuis te vinden.

Uit de volgende varianten kun je kiezen:

 • Gasfornuizen
  Een gasfornuis bevat zowel een kookplaat als een oven. Een gasfornuis wordt los geplaatst in een keuken. Als brandstof wordt een gas gebruikt, zoals aardgas, propaan of butaan. Boven het fornuis wordt veelal een afzuigkap gebruikt om de kookdampen en verbrandingsgassen af te voeren. (Voor meer informatie over kookplaten en afzuigkappen, kunt u de blog “https://stabilointerieurbouw.com/druppel-op-gloeiende-inductiekookplaat/” lezen). De gasfornuizen zijn verkrijgbaar vanaf zo een €270,- tot wel €15.700,-. Er is voor elk budget een geschikt gasfornuis te vinden.
 • Elektrische fornuizen
  Voor woningen zonder gasaansluiting is een elektrische kookplaat ideaal. De elektrische kookplaten hebben vaak een toets-bediening in plaats van draaiknoppen. Het duurt even voor de plaat warm is, maar ook voordat deze echt afgekoeld is. Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar energiezuinig en veilig is het niet.
 • Keramische fornuizen
  Bij een keramische kookplaat (dit is een glazen plaat) geldt hetzelfde als bij de elektrische kookplaat. Het voordeel van de keramische kookplaat is het uiterlijk en deze is makkelijk schoon te maken, wat bij de elektrische kookplaat nogal lastig is. De keramische fornuizen zijn verkrijgbaar vanaf €380,- tot wel €9700,-.
 • Inductie fornuizen
  De inductie kookplaat werkt met een magnetisch veld. Dit veld reageert o de magnetisch onderkant van de pan die erop gezet wordt. De magneet zelf is geen warmtebron, maar de combinatie pan/magneet veroorzaakt de warmte. Een voordeel is dat wanneer de pan wordt opgetild, de warmtetoevoer ook stopt. Gezinnen met kinderen kiezen vaak voor deze veilige kookplaat. De inductie fornuizen zijn verkrijgbaar vanaf €560,- tot wel €11.100,-.

Wil jij echt voorop lopen? Houdt dan rekening met de volgende trends:

 • Nieuwe kleuren
  De tijd dat het fornuis grijs, zwart of wit moest zijn, ligt tegenwoordig achter ons. De trend van de afgelopen jaren is namelijk een fornuis in matte of juist hoogglans kleur. Ga voor een zachte pasteltint of maak van het fornuis dé eyecatcher van je keuken door te kiezen voor een felle kleur.
            
 • Inductie
  De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor inductie. Een inductiekookplaat wordt namelijk erg snel warm en verbruikt weinig energie. Daarnaast wordt bij de inductie alleen de pan verwarmd en niet de oppervlakte daar omheen; een veilige keuze dus. Het gladde oppervlak is bovendien gemakkelijk schoon te maken en dat maakt hem ook een stuk praktischer dan die ‘ouderwetse’ gaspitten.
 • Extra functies
  De nieuwste fornuizen zijn tegenwoordig voorzien van handige opties die standaard zijn ingebouwd. Zo kun je kiezen voor een ingebouwde stoomoven, een braadspit of een geïntegreerde kerntemperatuurmeter. Zo een kerntemperatuurmeter, meet bijvoorbeeld continu de temperatuur van uw vlees of vis, om de oven automatisch uit te schakelen wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Ook kun je voor de geheugenfunctie kiezen. Bak jij elke zondag een appeltaart? Dan is het mogelijk om de instellingen op te slaan met de geheugenfunctie. De volgende keer als jij je appeltaart maakt, kiest de oven automatisch de juiste instellingen. Zo weet je zeker dat je elke zondag precies dezelfde taart uit de oven haalt.
          

Merken waar o.a. uit gekozen kunnen worden zijn:

Aga, Belling, Boretti, Etna, Falcon, Siemens, Steel en ga zo maar door.

 

 

 

 

 

Geef een antwoord