Leefkeuken barretje koken

Er komt veel voorbij wanneer je over een nieuwe keuken gaat filosoferen. We willen je graag wat rust bieden in dit proces, door je inspiratie en pointers te geven over waar je echt op moet letten. Bovendien laten we je graag wat extra features zien die jouw keuken net een beetje bijzonderder maakt. Uiteraard denkt Stabilo Interieurbouw graag met je mee en kunnen wij iedere keuken realiseren.

#1 Leefkeuken

De keuken gaat steeds meer dienen als een tweede woonkamer of als verlengstuk van de woonkamer. Hier wordt gekookt, gegeten en gepraat. Een leefkeuken moet ervoor zorgen dat je meer tijd in je keuken gaat doorbrengen. Door bijvoorbeeld een comfortabele stoel maakt de keuken al snel een plek waar je liever niet meer weggaat. Hiernaast vind je vaak een keukeneiland, een barretje en ingebouwde apparatuur in de leefkeuken. Dit alles zorgt ervoor dat de keuken meer is dan alleen maar een plek om te koken en af te wassen.

Voorheen ontving je gasten in de woonkamer en ze zagen het eten pas wanneer het opgediend werd. Met de leefkeuken kun je gasten in de keuken ontvangen. Een groot voordeel hieraan is dat de gastheer of gastvrouw met de gasten kan blijven praten terwijl hij/zij het eten bereidt.

Moderne leefkeuken Son

We zien steeds vaker ook een losstaand deel, zoals een kookeiland of een barretje. Deze trend zien we in veel keukenopdrachten terug, maar wij verwachten dat de leefkeuken nog veel populairder gaat worden in de toekomst. Op bovenstaande foto zien we een barretje aan de rechterkant, wat overloopt in een ruim keukenblad, zodat je eindelijk genoeg ruimte hebt om te koken. Daarnaast zie je steeds meer ingebouwde apparatuur, waardoor alles goed in het geheel past.  

#2 Kookeiland

Zoals hieronder te zien past een kookeiland goed bij een woon- en leefkeuken. Het is een mooie overgang, waarin je wonen en koken kunt combineren. Naast kookeilanden bestaan er ook schiereiland en spoeleiland.

Het is handig om alles dichtbij te hebben. Denk dus goed na over een logische routing.  De locatie van de apparatuur, de verlichting en de ruimte van de werkplek rond de kookpitten, de oven en de spoelbak zijn hierbij van groot belang. Denk hiernaast aan dat de vaatwasser niet te ver van de kasten verwijderd moet zijn.

Keuken met bar en verlaagd plafond

Bij een kookeiland moet rekening worden gehouden met de afzuigkap. Wanneer je voor een eiland met afzuigkap kiest, moet je goed letten op de installatiehoogte. Wanneer je dit niet doet kan het een belemmering in je werk vormen omdat je je hoofd zult stoten of omdat het zichtveld geblokkeerd wordt. Een mogelijke oplossing hiervoor is het verlagen van het plafond. In dit verlaagde plafond kun je dan een afzuigkap installeren, waardoor je zichtsveld hetzelfde blijft en je je hoofd niet meer kunt stoten.

Het schiereiland komt vaker voor in kleinere keukens, aangezien je er dan maar aan één zijde langs hoeft te kunnen. Een voordeel van een schiereiland is dat de leidingen en aansluitingen die nodig zijn vaak uit de muur komen. Dit betekent dat ook de keukens die vloerverwarming hebben, een eiland kunnen hebben.

Het spoeleiland wordt meestal gecombineerd met een zitgedeelte. Voor hak- en snijwerk kun je dan gezellig zittend de groente bewerken.

#3 Materiaalkeuze

De materiaalkeuze is niet makkelijk, er zijn enorm veel opties. Hieronder delen wij een aantal van onze aanraders.

Shinnoki ziet er strak uit, is snel te monteren en het wordt CO2-neutraal geproduceerd. In een groot aantal van onze keukenprojecten koos de klant voor Shinnoki panelen. Deze panelen zijn op maat te bewerken en passen dus in elke keuken. Zoals op bovenstaande foto te zien roept het ook snel een gevoel vaan eenheid op. Het maakt niet uit hoe lang de wand/kast is, met Shinnoki panelen ziet het er altijd goed uit. Shinnoki brengt nog meer voordelen met zich mee, voor meer info over Shinnoki verwijzen we je graag door naar deze blog.

Keuken overzicht Son Keuken Son en Breugel

HPL is een mix tussen papierpulp en fenolhars, met een harde toplaag van melaminehars. HPL is beschikbaar in diverse kleuren en patronen. Zou heb je natuurlijk de houtpatronen, maar je kunt ook denken aan metallics, steen of fantasie patronen. Waarbij deze patronen allemaal nog te kiezen zijn op kleur. Dit maakt HPL een goede keuze voor bijvoorbeeld het keukenblad, de kasjes of de wandpanelen

Hoogglans zorgt voor een perfecte glans in alle mogelijke kleuren. Hoogglans is daarnaast erg vast, wat wil zeggen dat hij bestand is tegen allerlei soorten vlekken en langer schoon zal blijven. Zijdeglans is niet enorm glanzend, maar ook zeker niet mat, hierdoor zit het dus tussen hoogglans en mat in. Bij zijdeglans zijn oneffenheden in de ondergrond minder te verdoezelen dan bij de andere opties. De keuze tussen hoogglans en zijdeglans is erg persoonlijk, afhankelijk van wat je mooi vindt en wat in je keuken past. Heb je wel oneffenheden, dan is mat een perfecte keus. Let er alleen wel op dat mat lastiger schoon te maken is.

Nieuwe keuken Stabilo 

#4 Inbouw apparatuur

Een koelkast lijkt in eerste instantie niet zo’n ingewikkelde keus. In principe is dat het ook niet, maar door nieuwe technologieën moet je op iets meer letten dan enkel het koelen van je boodschappen. Nieuwere koelkasten hebben vaak een nul graden zone. Dit zorgt ervoor dat je groente, fruit en vlees tot 3 keer langer houdbaar zijn. Maar nog mooier is het feit dat je groente en fruit in de nul graden zone minder vitamines verliezen.

Een vaatwasser hoort natuurlijk ook thuis in je keuken. Bij het inbouwen van je vaatwasser heb je drie opties. Je kunt ervoor kiezen om je vaatwasser geheel te integreren, half te integreren of onder het keukenblad te plaatsen.  Het voordeel van volledig integreren is dat het een geheel vormt met het design van je keuken.  Half geïntegreerd maakt het bedienen echter makkelijker, omdat het bedieningspaneel aan de buitenkant blijft. Nadeel hiervan is wel dat het paneel altijd zichtbaar blijft. Als laatste optie heb je het onderbouwen van de vaatwasser. Hiermee is hij zowel vrijstaand als inbouw, maar dit maakt hem volledig zichtbaar waardoor hij minder een geheel vormt met de rest van de keuken.

Moderne keuken pitt cooking

Oven en/of stoomoven? Dat is de volgende belangrijke vraag voor de apparatuur in je nieuwe keuken. Een voordeel aan de stoomoven is dat de stoomoven meer vitaminen en mineralen in het eten achterlaat na bereiding. Daarnaast behoudt het eten zijn smaak beter en hoeft een stoomoven niet voor te verwarmen. Een stoomoven wordt meestal aangeschaft naast een normale oven. Je hebt echter ook combi-stoomovens. Hierbij worden de functies van een stoomoven samen gepakt met de functies van een normale oven. Waardoor je het beste  van beide werelden krijgt. 

Inbouw koffieautomaten bieden over het algemeen verschillende soorten koffie, denk hierbij aan espresso, macchiato, capuccino, ristretto en vele anderen. Zo kun je ook allerlei koffiedrankjes op basis van melk met een schuimlaag aanbieden. Over het algemeen worden inbouw koffieautomaten vast en permanent geïnstalleerd. Waardoor het design dus volledig bij de keuken aansluit. 

Kokend water kraan, je hebt het al die jaren zonder gedaan en dat ging ook goed. En toch durven wij te zeggen: als je eenmaal een kokend water kraan hebt, wil je niet anders meer in je keuken. Verrassend genoeg zijn de standby kosten van een kokend water kraan enorm laag, hooguit een paar cent per dag.

Een Wijnklimaatkast wordt aangeschaft om het ideale klimaat te creëren waarin wijn bewaard dient te worden. In een wijnkoelkast kunt u zowel rode als witte wijn op de juiste serveertemperatuur houden. Dit komt door de opbouw van een temperatuurverloop. Zo kunt u voor uw gasten altijd de lekkerste wijnen schenken.

 

Koken op gas of Inductie

koken gas inductie

Een leuk voorbeeld van koken op gas is Pitt Cooking, hierbij worden de kookpitten in het aanrecht gemonteerd. Het voordeel van Pitt Cooking is dat alles mogelijk is. Ongeacht het materiaal van je werkblad kun je Pitt Cooking in je aanrechtblad integreren. Een tweede voordeel is dat het makkelijk schoon te maken in. Ten derde heb je een keuken zoals nog bijna niemand hem heeft.

Inductie

Koken op inductie kent ook de nodige voordelen. Zo is ook dit makkelijk schoon te maken, hiernaast is het een veilige manier. De kookbodem wordt niet warm, maar de pannenbodem wel. Dit maakt het de efficiëntste manier van koken.  Bovendien is inductie modern, zo kun je alles regelen met een touchscreen display. Het kan zelfs zo ver gaan dat het display ook nog tips gaat geven omtrent gerechten en recepten.

De ontwikkeling van de afzuiging staat ook niet stil. Je hebt geïntegreerde afzuigkappen en je hebt afzuiging in de kookplaat. Op onderstaande afbeelding zie je links de afzuiging in de kookplaat. Nou ziet dit er op een afbeelding wel spectaculairder uit dan het in werkelijkheid is, maar het is alsnog een leuke trend die thuishoort in deze blog. Leuk is ook dat de afzuiging automatisch aangaat wanneer de kookplaat wordt geactiveerd. Hierna past hij zich aan op hoeveel stoom er werkelijk vanaf komt. De geïntegreerde afzuigkappen zijn handig omdat hete lucht opstijgt en zo uit zichzelf al richting de afzuigkap opstijgt.

Afzuigkap interieurbouw modern

#5 Bredere lades

Vroeger werden er zoveel mogelijk kleine lades in een keuken gemonteerd. Tegenwoordig zie je in keukens grotere lades en kasten. Waar het vroeger meer op een apotheek leek met veel kleine lades zie je nu lades achter een kastje. Dit geeft een rustiger en overzichtelijker gevoel dan het telkens moeten zoeken naar de juiste lade.
Kastlades in kasten
Zo kun je met brede lades de opbergruimte efficiënter gebruiken en is er ook ruimte voor grotere spullen. Met lades kun je makkelijk de achterste spullen pakken, bij kleine kastjes is dit toch een stuk lastiger.

#6 Keukenplanken

Zwevende keukenplanken zijn niet alleen modern en functioneel, maar ze komen ook in alle kleuren en vormen.  Het maakt de keuken overzichtelijk en zorgt ervoor dat alles binnen handbereik ligt. Ook niet onbelangrijk is dat keukenplanken snel, eenvoudig en goedkoop te plaatsen zijn. Zo creëer je een hele nieuwe sfeer voor weinig geld. Wandplanken hoeven niet altijd recht te zijn, je kunt ons ook uitdagen door er een buiging of speciale vorm in te laten zagen.

 glazen vs houten keukenplanken

Ook een leuke nieuwe trend is ingebouwde led-verlichting in de planken. Dit kan zowel met led spots als met led strips.

Wij kunnen dit project voor je realiseren en ervoor zorgen dat je altijd rust zult ervaren in je keuken. Neem contact met ons op om dit project samen aan te gaan of neem een kijkje bij onze projecten en klik rechtsboven op “keukens” om inspiratie op te doen!