In: Geen categorie0

Je bent in je keuken en je vindt het al jaren maar een saaie boel. Het is ouderwets, versleten of je bent er gewoon op uitgekeken. Je wil wel weer eens iets nieuws, iets moderns! Zo hoor je van vrienden of kennissen dat natuursteen goed past bij een keuken en zo ga je een beetje op onderzoek uit. Nu blijkt het dat er veel verschillende soorten en alternatieven zijn. Welke moet ik kiezen?!

 Natuursteen geeft een moderne, stralende en strakke look aan je interieur. Vaak worden natuurstenen gebruikt voor oppervlaktes, zoals aanrechtbladen en andere keukenbladen. Vanuit vroeger werd veel met houtsoorten gewerkt als basis van een aanrecht, maar dat is niet meer zo populair. Dit komt door de verschillende nadelen die zitten aan een houten aanrechtblad, hierover volgt later meer. Naast natuursteen zijn er ook alternatieven, zoals keramiek, composiet en dekton.

Oorsprong van materialen

Met het in huis halen van natuursteen haal je een pure natuurlijke sfeer in huis. Er zijn over het algemeen 7 verschillende soorten natuursteen: graniet, marmer, leisteen, hardsteen, kwartsiet, basalt en travertin. In deze blog worden voornamelijk graniet en marmer besproken. Graniet is een puur materiaal dat recht uit een onderlaag in de aardkorst wordt gehaald. Marmer daarentegen is een zogenaamd kalksteen dat ontstaat door erosie en afzetting van kalk over een zeer lange periode.

Composiet is een bij elkaar geperste massa van vezel versterkte kunststoffen. Keramiek is een materiaal dat ontstaat wanneer een metaal wordt samengevoegd aan een niet metaal/een niet metaal wordt samengevoegd met een andere niet metaal. Dekton is een samenvoeging van glas, porselein en kwarts. Deze drie alternatieven zijn dus industrieel vervaardigde producten. Hieronder kun je de materialen op hun uiterlijk vergelijken met elkaar.

 

Bestendigheid

Wat betreft de verschillende soorten keukenbladen zitten er ook verschillen in bestendigheid van buitenaf. Hieronder is een tabel opgemaakt om aan te geven welk materiaal op welk vlak wel, redelijk of niet bestendig is.

 

1 Hittebestendige bladen, maar hete pannen kunnen zorgen voor verkleuring van het aanrechtblad.

2 Composieten zijn relatief goed bestand tegen UV-belasting vergeleken met andere kunststoffen, er moeten wel maatregelen genomen worden i.v.m. verkleuring.

3De bestendigheid van hout is van zichzelf zeer minimaal, dit is echter te verhelpen met houtconstructielijmen om een beschermlaag toe te voegen aan het aanrechtblad.

Afhankelijk van je eigen situatie en wensen kun je vanuit de tabel beslissen welk materiaal voor jou geschikt is.

Uitgebreidere producten

Naast keukenbladen zijn er natuurlijk veel meer producten die met bovenstaande materialen gemaakt kunnen worden. Als voorbeeld is er in Figuur 7 een marmeren balie weergegeven. Deze balie staat in een van der Valk Hotel, welke vaste klant is van Stabilo Interieurbouw (de verschaffer van de balie). Zelf meubilair kan gemaakt worden van natuurstenen! Net als de balie staan er meerdere natuurstenen (marmer) tafels in het van der Valk Hotel (Figuur 8).

 

 

Ook keukens in stijl van composiet is een van de mogelijkheden. Hieronder wordt een keuken weergegeven die een combinatie laat zien van composiet en Shinnoki hout.

Het introduceren van natuursteen en alternatieven in je woning of bedrijfspand is hartstikke in! Ga daarom eens op onderzoek uit naar jouw geschikte materiaal, model en kleur. Zijn er vragen of ben je op zoek naar meer informatie over dit onderwerp? Neem gerust even contact op met Stabilo Interieurbouw, dan nemen we even de tijd om je te woord te staan.

 

Contact:

M: info@stabilointerieurbouw.com

T: +31(0)40 234 1305

Geef een antwoord