Museum verlichting
In: Geen categorie0

Om te zien hebben we licht nodig, dat spreekt voor zich. Maar het soort licht waarin we ons bevinden bepaalt in hoge mate hoe we zien. Om die reden is het vooral op plekken waar het zien een belangrijke rol vervult, zoals in het museum, onontbeerlijk om goed na te denken over wat voor soort verlichting er wordt geplaatst. Stabilo Interieurbouw zorgt ervoor dat objecten in hun volle pracht te ervaren zijn en dat kunst wordt gezien zoals de kunstenaar het heeft bedoeld.

Goede museumverlichting zorgt voor een totaalervaring. Of het nu gaat om een tijdelijke tentoonstelling of om een vaste kunstcollectie, de keuzes die worden gemaakt in de verlichting bepalen in hoge mate hoe de bezoeker de kunst beleeft. Gelukkig zijn er vandaag de dag zeer veel moderne lichtsystemen van hoge kwaliteit ontwikkeld, die door middel van ingenieuze ledsystemen een superieure controle over de sfeer van een ruimte en over de rol van objecten en kunstwerken in die ruimte creëert.

Een totaalervaring van lobby tot museumshop

Die ervaring stopt niet bij de daadwerkelijke collectie zelf. Vanaf het moment dat de bezoeker het museum binnenkomt speelt licht een leidende rol in de beleving van de bezoeker. De designers van Stabilo Interieurbouw kunnen zo vanaf de lobby tot aan de museumshop een totaalervaring creëren. Dit gaat dan om het inrichten van het museum, de belichting van vitrines en kastenwanden, het uitlichten van de kunstcollectie, en de dynamiek tussen lichtere en donkerdere ruimtes waarmee een bijna narratieve ervaring in licht kan worden gecreëerd die in dienst staat van het werk van de curator.

Ook het gebruik van stoffen en materialen in de ruimtes heeft een invloed op het licht. Stabilo kan vitrinekasten inrichten met fluwelen stof en ervoor zorgen dat deze met verlichting het best tot zijn recht komt. Ook door de installatie van extra helder museumglas kunnen effecten worden bereikt die meewerken aan de beleving van de kunst.

Stabilo Interieurbouw uit Eindhoven heeft gewerkt voor prestigieuze kunstbeurzen, zoals de biennale in Parijs, PAN Amsterdam, Tefaf New York, Masterpiece London en ze maken stands voor vele kunst- en antiekbeurzen. Bekijk voorbeelden van hun werk op http://www.destandbouwer.nl/portfolio/ en bij hun foto’s op Facebook: https://www.facebook.com/pg/StabiloInterieurbouw/photos/?ref=page_internal.

Geef een antwoord