In: Geen categorie0

Wat is HPL?

HPL is een materiaal dat veelal gebruikt wordt voor plaatwerk voor zowel binnen als buiten. De afkorting HPL staat voor High Pressure Laminate, wat betekent dat het een materiaal is dat samengeperst wordt (gelamineerd). Een HPL-plaat bestaat uit een houtvezel- of papierkern en twee toplagen. De kern van zo’n HPL-plaat wordt doordrenkt met fenolhars, een thermoharder, wat betekent dat deze onder hoge temperatuur verhard. HPL kan gebruikt worden voor meubels, vloeren, keukens en nog veel meer interieurmogelijkheden. Als het gaat om de buitenkant van gebouwen wordt HPL vaak gebruikt voor boeiboorden, gevelborden of gevelbeplating.

Merken HPL

Er bestaan tal van soorten en merken HPL. We nemen hier even een aantal topmerken van HPL door.

Let op: Alle voorbeelden die we laten zien in deze blog zijn slechts ter indicatie, om je een beeld te geven over hoe de groepen eruitzien. Er zijn tal van mogelijkheden en kleuren die te vinden zijn op www.leeuwerik.nl.

 

Duropal

Duropal is een merk HPL van topkwaliteit geleverd door Pfleiderer. De oppervlakken van Duropal zijn extreem hard en goed bestand tegen krassen en stoten. Naast deze stoot- en krasbestendigheid zijn Duropal HPL-panelen ook hitte- en vochtbestendig.

Het merk Duropal heeft 20 verschillende structuren in hun collectie, deze structuren zijn verdeeld onder vijf groepen: Fantasie, Uni, Hout, Metallics en Stone. Vaak zegt de naam van de groep al wat voor uiterlijk het vertegenwoordigt. Fantasie structuren hebben vaak een vrije vorm op de plaat, Hout heeft een op hout lijkend uiterlijk, Metallics een op metaal lijkend uiterlijk, Stone een op steen lijkend uiterlijk en Uni heeft een mat uiterlijk met een effen kleur. Hieronder laten we per groep een voorbeeld zien.

            

Fantasie           Hout                 Metallics          Stone                Uni

Thermopal

Thermopal wordt net als Duropal geleverd door Pfleiderer en is een gemelamineerde spaanplaat en MDF die in kleurkoppeling met Duropal HPL verkrijgbaar is. Net als bij Duropal gelden dezelfde structuurgroepen. De structuren zelf lijken wel op de structuren van Duropal HPL, maar ze zijn wel verschillend, hieronder worden wat voorbeelden laten zien.

            

Fantasie           Hout                 Metallics          Stone               Uni

 

Arpa Athlon

Arpa Athlon is een decoratief volkern HPL, dit materiaal is zer slag-, stoot-, kras- en slijtvast plaatmateriaal dat ook nog vochtbestendig is. Door deze eigenschappen is het materiaal heel duurzaam.

Arpa Athlon heeft minder structuurgroepen in haar collectie, namelijk: Hout, Steen en Uni. Een verschil met de bovenstaande merken is wel dat Arpa Athlon onlangs een nieuwe structuurgroep heeft uitgebracht, namelijk: Arpa Losa, wat een op leisteen lijkende HPL soort is. Hieronder worden weer voorbeelden weergeven van de structuurgroepen van Arpa Athlon.

         

Hout                  Stone                Uni                    Arpa Losa

 

Resopal

Resopal is een graveermateriaal wat bestand is tegen veel invloeden van buitenaf. Resopal kan nadat het geperst is niet meer om worden gevormd, alleen kan het nog na gedeeltelijke opwarming nagevormd worden.

Resopal is zoals hierboven beschreven zeer bestendig tegen invloeden van buitenaf. Zo is Resopal stoot-, kras- en slijtvast, hitte- en lichtbestendig, ongevoelig voor vlekken, gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren, water-, stoom-, oplosmiddel- en in hoge mate chemicaliënbestendig.

Net als Duropal en Thermopal heeft Resopal beschikking over de vijf structuurgroepen. Hieronder worden wat voorbeelden weergegeven.

            

Fantasie           Hout                 Metallics          Stone               Uni

 

Hieronder worden een aantal impressiefoto’s weergegeven om u een beeld te geven over hoe HPL er in de praktijk uitziet.

 

Moderne HPL keuken

Onderstaande kasten zijn van HPL en het gehele aanrecht op het zwarte keukenblad na is ook volledig van HPL gemaakt.

   

 

Beauty-instituut – Synergy Care

De gehele balie is van HPL stone.

DSM Düsseldorf stand

De volgende stand is geheel van HPL gemaakt.

   

 

Lounge Sonsport Active Centre

De banken zijn (afgezien van de kussens natuurlijk) volledig van HPL.

Geef een antwoord